TRAŽI DALJE:
STRUKE:

zavoj

ilustracija
ZAVOJ na nozi, kuku i glavi – 1. zavoj stopala; 2. zavoj koljena u obliku »kornjače«; 3. zavoj kuka; 4. i 5. Hipokratova kapa
ilustracija1ilustracija2ilustracija3

zavoj (povoj, bandaža), prikladno tvorivo koje se postavlja na ozlijeđeni ili bolesni dio tijela radi pokrivanja rane, zaustavljanja krvarenja, imobilizacije i dr. Na ranu se obično polaže gaza (staničevina), nekoliko puta preklopljena (tzv. tupfer) i preko nje povojna traka. Gdje nema rane, postavljaju se zavoji od guste pamučne tkanine (→ kaliko), koja se reže na trake različite širine i duljine, i smotana je u obliku valjka. Zavoji se dijele na osnovne (kružni, preklopni, spiralni i zavoj u obliku osmice) i tipične, složene od više osnovnih, ovisno o svrsi i dijelu tijela (npr. Desaultov zavoj, kod prijeloma ključne kosti, Velpeauov zavoj, kod iščašenja ramenoga zgloba, Hipokratova kapa, kod ozljeda glave i dr.). Škrobni zavoj ima traku impregniranu škrobom koji, kada se skruti, služi imobilizaciji omotanoga dijela. Kompresivni zavoj postavlja se najčešće radi zaustavljanja krvarenja, tako da se njime stisnu lokalne krvne žile (→ kompresija). Za imobilizaciju udova najčešće služi sadreni zavoj.

Citiranje:
zavoj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 4. 10. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=66979>.