struka(e): strojarstvo
ilustracija
ZRAČNI JASTUK u lebdjelicama – 1. propeler, 2. zrak, 3. puhalo, 4. elastična bočna stijenka, 5. motor, 6. tlo ili voda
ilustracija
ZRAČNI JASTUK, automobilski

zračni jastuk (engl. airbag).

1. U kabini automobila, uređaj koji sprječava vozača i putnike da pri sudaru udare tijelom u prednji ili bočni dio kabine. Pošto osjetnici (senzori) sudara registriraju udarac, prazan jastuk nalik vreći oslobađa se mehanički ili elektronički iz svojega ležišta, pali se pirotehnička smjesa, koja za kratko vrijeme (oko 50 ms) ispuni jastuk plinom. Obujam je punoga vozačeva jastuka 60 do 80 L, a suvozačeva do 150 L. Prazni se jastuci nalaze spremljeni pod posebnim poklopcem ispred vozača i suvozača, na lijevim i desnim vratima ili boku sjedalica, u stropu (tzv. zračna zavjesa) i dr.

2. U lebdjelicama, sloj stlačenoga zraka koji se s pomoću snažnoga puhala održava između trupa i podloge, ili koji pri određenoj brzini nastaje zbog strujanja zraka između donje površine krila ekranoplana i podloge (dinamički zračni jastuk). (→ lebdjelica)

Citiranje:

zračni jastuk. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/zracni-jastuk>.