struka(e):
ilustracija
ŽETVA pšenice

žetva, postupak skupljanja zrelih plodova strnih žitarica s polja; u širem smislu, radovi na skupljanju i spremanju svih poljoprivrednih kultura koje se, kada plodovi sazriju, kose i/ili kombajniraju (uljana repica, suncokret, soja, grašak, sjemenska šećerna repa i dr.). Žetva se danas obavlja uglavnom jednofazno (kombajnom). Najpogodnije je vrijeme kada određena kultura u procesu sazrijevanja daje najbolje plodove i kada se oni ne osipaju. Obavlja se obično u fazi tehnološke zrelosti, koja ovisi o vrsti, sorti i cilju uzgoja određene poljoprivredne kulture. Žetva kultura koje neravnomjerno dozrijevaju (npr. sjemenska šećerna repa), obavlja se onda kada je većina plodova ili sjemena u željenom stupnju zrelosti. Ona se tada obavlja dvofazno: najprije se specijalnim strojevima (npr. kosilicom) usjev pokosi, a nakon 4 do 6 dana kombajnira se žitnim kombajnom s kojega je skinuta kosa, a na nj postavljen uređaj za podizanje mase.

Citiranje:

žetva. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/zetva>.