TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Xu Bing

Xu Bing [62179y biŋ], kineski likovni umjetnik (Chongqing, pokrajina Sichuan, 1955). Studirao grafiku na Središnjoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu, gdje je bio profesor do 1990., kada se seli u SAD; na čelo Akademije vratio se 2008.

Nadahnut kineskim klasičnim umjetnostima, kaligrafijom i književnošću, posebno enigmatičnošću njezina pisma i jezika, te iskustvima jezične i kulturne reforme za vladavine Mao Zedonga, ostvario je opus koji, većinom temeljen na kreativnoj uporabi kineskoga znakovnoga pisma, dekonstrukciji jezika, znakova, riječi i teksta, te njihovih odnosa i očekivanih značenja, progovara o nepostojanosti i nepouzdanosti jezika, njegovoj moći i mogućnostima manipulacije njime. Propitujući komunikaciju i prenošenje značenja i smisla jezikom, oblikovao je ključnu, provokativnu instalaciju Nebeska knjiga (Tianshu, 1987–91), kojom je ispunio galeriju ručno tiskanim, golemim svitcima i redovima knjiga, uznemirujuće nerazumljiva teksta, oblikovanoga izmišljenim kineskim znakovima.

Na temelju kineskoga znakovnoga pisma preoblikovao je engleski alfabet učinkovito provocirajući poimanje obaju znakovnih sustava (Nova engleska kaligrafijaNew English Calligraphy, 1994) te podrivajući osnovne kulturalne pretpostavke o jeziku.

U svojim se instalacijama koristio i netradicionalnim materijalima i medijima. Instalaciju Odakle dolazi taj prah (Where Does the Dust Itself Collect?, 2004., 2011) oblikovao je finom prašinom koja je prekrila New York poslije napada na zgrade Twin Towers; ispisujući njome budističke stihove, propitivao je različite kulturne i duhovne perspektive, među ostalim pitanje mogućnosti spokoja usred kaosa, odnos između materijalnoga i duhovnoga, a u Projektu feniks (Phoenix Project, 2010), potresen nehumanim radnim uvjetima (usred ubrzane modernizacije Kine) na gradilištu Svjetskoga financijskoga centra u Pekingu, za koji je rad inicijalno rađen, oblikovao je goleme skulpture od odbačenoga građevinskoga materijala i alata. Od 2004. nadahnut tradicionalnim kineskim slikarstvom, od kolažiranoga, biljnoga materijala oblikuje serije pejzaža Pozadinske priče (Background Stories), iznova se poigravajući s percepcijom i očekivanim značenjima.

Jedan je od najistaknutijih kineskih suvremenih umjetnika; izlagao u svjetskim muzejima (The Museum of Modern Art u New Yorku, 1999., British Museum u Londonu, 2011., The Metropolitan Museum of Art u New Yorku, 2013) te na bijenalima u São Paulu 2004., i Veneciji 2015.

Citiranje:
Xu Bing. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 25. 1. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=70549>.