Dodig, Vladimir – Trokut

Dodig, Vladimir – Trokut, hrvatski konceptualni umjetnik i kolekcionar (Kranj, 4. IV. 1949Zagreb, 3. IX. 2018). Djelovao od 1968. u Splitu kao član skupine Crveni Peristil i njezinih frakcija, a od 1976. u Zagrebu. Uz poticaje Božidara Jelenića i Dimitrija Bašičevića - Mangelosa, ostvario je osebujan umjetnički opus, koji među ostalim obuhvaća akcije (Uzimanje otisaka valova, 1969; Izvođenje prakse na licu mjesta, 1971–76; Sjedenje u izlogu, 1981) i performanse (Anti-Djed Mraz, 2001) te objekte, instalacije, sobe čudesa i problemske izložbe (Amuleti, čini, arkane, 1980).

Trajno obuzet šamanizmom, okultnim i parapsihološkim fenomenima, istraživanja konceptualne i postkonceptualne umjetnosti proširio je elementima izvanosjetilnih iskustava i ezoteričnih sadržaja te svoju inačicu postobjektne umjetnosti obilježio pojmovima Black no-art ili Black-it-art. Oslanjajući se na alkemijske poetike i duhovna nasljeđa povijesnih avangardi, u prvome redu nadrealističkih asamblaža, autorskim odabirom potrošenih, odbačenih, bizarnih predmeta, artefakata te organskih i anorganskih materijala, u kojima su ga ponajprije zanimala stanja dotrajalosti, degradacije, propadanja i nestajanja, ali i stanja obnavljanja i mijenjanja pri novoj uporabi (Zimnica za intelektualce, 1979), poigravao se s njihovim »rezonancama«, srazovima i novim značenjima (Yin Yang, ptice pjevaju, 1976–91), ponekad preobraženima do znakovlja.

Njegove mnogobrojne muzejske zamisli (Muzej zabrana i tabua, Muzej za svaki dan, Totalni muzej, Muzej bez zidova) prerasle su u sveobuhvatni likovni i muzeološki projekt Anti-muzej, koji je rezultirao golemom zbirkom znatne kulturološke i dokumentarne vrijednosti, sakupljenom uglavnom od odbačenih predmeta (predmeta iz etnomitologije, avangardističkih i postavangardističkih artefakta, nakita, igračaka, mističnih i enigmatskih predmeta te onih iz prirode i svakodnevice).

Originalnim opusom, temeljenim istodobno na mističnome i na svakodnevnome, pomaknuo je granice između umjetnosti i »no-umjetnosti« te stvorio nova značenja umjetničkoga djela, sakupljanja i muzeologije. Kao umjetnik individualnih mitologija, neuobičajenim je izgledom, ponašanjem i načinom rada bio sjedinjen sa svojim nekonvencionalnim, nekonformističkim djelom. Dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva likovnih umjetnika 2013.

Citiranje:
Dodig, Vladimir – Trokut. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 7. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=70618>.