struka(e): arheologija

Muzej krapinskih neandertalaca, specijalizirani muzej u Krapini koji se sustavno bavi prikupljanjem, čuvanjem, stručnom obradbom i prezentacijom geološke, paleontološke, antropološke i arheološke građe. Otvoren je 2010. uz nalazište krapinskoga pračovjeka na Hušnjakovu, prvome paleontološkom spomeniku prirode u Hrvatskoj, u zgradi ukopanoj u brijeg koja arhitektonski podsjeća na polušpilju, izvorno stanište pračovjeka (autori projekta zgrade i postava Željko Kovačić i Jakov Radovčić).

Muzej je sljednik Muzeja evolucije, osnovanoga 1969., za javnost otvorenoga 1971. u zgradi Kneippova lječilišta u podnožju Hušnjakova. Prvi stalni postav, koji je osmislio paleontolog Mirko Malez, predstavljao je geološku povijest i razvoj života na Zemlji, te krapinsko i druga arheološka nalazišta u Hrvatskom zagorju. Muzej je isprva djelovao u sklopu Fonda za unapređenje šuma Općine Krapina, od 1971. Šumskoga gospodarstva Zagreb, od 1988. Centra za kulturu, umjetnost i informiranje u Krapini, a 1993. postao je dio Muzejâ Hrvatskog zagorja u sastavu kojih djeluje i danas. Suvremeni stalni postav čini 18 tematskih cjelina koje posjetitelja vode kroz cjelokupnu geološku prošlost, od nastanka Zemlje, preko početaka civilizacije, do suvremenoga doba, a posebno se ističe važnost zbirke krapinskih neandertalaca. Multimedijski i popularno prikazane su opće teme poput evolucije života na Zemlji, razvoja znanosti, te važnosti neandertalskoga pračovjeka u kombinaciji s lokalnim sadržajima poput ličnosti glavnoga istraživača nalazišta, geologa i paleontologa Dragutina Gorjanovića-Krambergera, njegova rada u Krapini, te života u Krapini u doba istraživanja. Uz edukativnu (Ljetna geološka škola), muzej njeguje i izdavačku djelatnost, objavljujući publikacije uglavnom namijenjene djeci.

Citiranje:

Muzej krapinskih neandertalaca. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/muzej-krapinskih-neandertalaca>.