struka(e):

Porin, hrvatska godišnja diskografska nagrada (nazvana po istoimenoj operi Vatroslava Lisinskoga), koja se redovito dodjeljuje od 1994. Osmišljena je po uzoru na Grammy, a utemeljitelji su Hrvatska glazbena unija, Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga. Vizualni identitet nagrade (kristalni kipić) dizajnirao je likovni umjetnik Ivica Propadalo, a biračko tijelo čine glazbeni urednici, kritičari, glazbenici, skladatelji i drugi strukovni djelatnici koji se pri ocjenjivanju ravnaju »umjetničkim i produkcijskim kriterijima, a ne komercijalnim uspjehom snimaka«.

Nagrada Porin obuhvaća najširi žanrovski spektar: pop, rock, alternativnu glazbu, jazz, klasičnu glazbu, urbanu klupsku glazbu, folklornu i etnoglazbu, duhovnu glazbu, a posebna priznanja dodjeljuju se i u specifičnim područjima (npr. najbolji tematsko-povijesni album, najbolji album za djecu). Dodjeljuje se u više od 30 kategorija, a među najprestižnijima su opće nagrade, npr. za album godine bez obzira na žanr (s najmanje 51% novog materijala), pjesmu godine (za autorska postignuća), te za najboljega novog izvođača (kojemu je pojedinačna snimka ili novi album objavljen tijekom izborne godine donio »opću prepoznatljivost u široj javnosti«).

Posebno se nagrađuje tehnička strana izvedbe i snimke (produkcija, aranžman, kvaliteta snimke) i vizualni aspekt glazbenoga proizvoda (likovno oblikovanje albuma, najbolji videobroj). Porin za životno djelo dodjeljuje se, izvan konkurencije, umjetnicima koji su znanjem i kontinuiranim radom dali poseban doprinos hrvatskoj glazbi, umjetnosti i kulturi. Među glazbenicima s najviše osvojenih nagrada su kantautor Zlatan Stipišić - Gibonni, skladatelj i aranžer Nikša Bratoš, pjevač Oliver Dragojević, jazz-pijanist i skladatelj Matija Dedić, sastav TBF i drugi.

Citiranje:

Porin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/porin>.