struka(e):

Rock and Roll Hall of Fame [rɔk ən rọul hɔ:l əv fẹim] (Kuća slavnih rock and rolla), muzej u Clevelandu (SAD) koji dokumentira povijest rock-glazbe, upućuje na njezin kulturološki značaj i odaje počast ključnim protagonistima.

Ishodište institucije u neprofitnoj je zakladi koju su 1983. pokrenuli tursko-američki diskografski producent Ahmet Ertegun (suosnivač kompanije Atlantic Records), izdavač časopisa Rolling Stone Jann Wenner i još nekoliko istaknutih osoba američke rock-glazbe i diskografske industrije. Zgradu Kuće slavnih projektirao je Ieoh Ming Pei, a grad Cleveland odabran je iz povijesnih i simboličkih razloga: na tamošnjoj radijskoj postaji WJW disk-džokej Alan Freed početkom 1950-ih skovao je izraz rock and roll. Muzej je za posjetitelje službeno otvoren 1. IX. 1995.

Uvjete za ulazak u Kuću slavnih rock and rolla stječu glazbenici od čijeg je prvog službenog izdanja prošlo najmanje 25 godina. Umjetnike svake godine nominira odbor koji čine povjesničari rock and rolla, a bira međunarodno glasačko tijelo od 500 stručnjaka. Prva generacija glazbenika u Kuću slavnih uvedena je 1986 (počevši s Chuckom Berryjem). Godišnje se izabere između pet i sedam izvođača.

Nominiraju se i umjetnici iz drugih žanrova (country, blues, jazz, gospel, folk) koji su u ranoj razvojnoj fazi utjecali na rock. U Kuću slavnih primaju se i značajni glazbeni producenti, poznati DJ-i, utjecajni novinari i druge zaslužne osobe. Svečana godišnja ceremonija održava se naizmjenično u Clevelandu i New Yorku. U zgradi muzeja, smještenoj na obalama jezera Erie, izloženo je mnoštvo predmeta iz povijesti rocka – glazbeni instrumenti slavnih izvođača, fotografije, rukopisi stihova poznatih skladbi, posteri, scenska odjeća, omotnice albuma i dr.

Citiranje:

Rock and Roll Hall of Fame. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/rock-and-roll-hall-of-fame>.