struka(e): likovne umjetnosti

Stedelijk Museum [ste:'dəlɛik myze'ym] (nizozemski: Gradski muzej), muzej moderne i suvremene umjetnosti i dizajna u Amsterdamu. Osnovan je 1874. kao gradski muzej posvećen modernoj umjetnosti na poticaj skupine građana kolekcije kojih su bile jezgro fundusa. Od 1895. nalazi se u vlastitoj zgradi (arhitekt Adriaan Willem Weissman) na trgu Museumplein, pokraj Muzeja Van Gogh (Van Gogh Museum) i Rijksmuseuma u kojem je isprva bio smješten.

Muzejski je fundus sastavljen od zbirka slikarstva, kiparstva, crteža, grafika i primijenjene umjetnosti te među prvima u svijetu zbirka dizajna, fotografije i filma. Od početka je međunarodno prepoznat po velikoj zbirci djela Vincenta van Gogha, koja je većim djelom 1973. preseljena u tada otvoreni Muzej Van Gogh (arhitekt Gerrit Rietveld; dogradnja 1999., Kisho Kurokawa). Posebno su zanimljive zbirke djela umjetnika koji su pripadali nizozemskom umjetničkom smjeru De Stijl te zbirke europske i američke umjetnosti, nastale nakon 1945. na poticaj Willema Sandberga (1897–1984), tipografa, tadašnjega kustosa i ravnatelja muzeja (1945–62), koji je, izravno radeći s mnogim umjetnicima, znatno proširio kolekciju i ostvario izniman izložbeni program popraćen velikim brojem tipografski inovativnih kataloga, te Stedelijk prometnuo u jedan od važnijih muzeja moderne umjetnosti u svijetu.

U dograđenoj novoj ulaznoj zgradi (XXI. st.), nalazi se i knjižnica s bogatom knjižnom i audiovizualnom građom te periodikom.

Citiranje:

Stedelijk Museum. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/stedelijk-museum>.