STRUKE:

Bjelski, Leontije

Bjelski, Leontije (pravo prezime Savčenko), hrvatski animator i crtač ruskoga podrijetla (Sankt Peterburg, Rusija, 17. X. 1895Zagreb, 3. I. 1964). O njegovu se ranijem životu malo zna; studirao je pravo ili politehniku. Kao ruski emigrant radio je 1920-ih kao ilustrator za razne beogradske listove, a u Zagrebu je sredinom 1930-ih postao sudionik prvoga naraštaja hrvatskih crtača stripa i jedan od pionira animacije u Hrvatskoj. Radio je kao crtač međunaslova i animiranih sekvenci za MAAR tonfilmsku reklamu, a Oktavijanu Miletiću izradio animirano-crtanu naslovnicu za drugu, profesionalno produciranu verziju filma Zagreb u svjetlu velegrada (1934). Poslije je izrađivao pisane i crtane međunaslove u Državnom slikopisnom zavodu »Hrvatski slikopis« (Croatia film), potom Direkciji za Hrvatsku Filmskog preduzeća DFJ pa Jadran filmu; od 1947. zaposlen u Nastavnom filmu (od 1952. Zora film), gdje je izrađivao animirane sekvence, crteže i trikove u nastavnim filmovima (npr. Nafta I–IV, Oldřich Kadrnka, 1949), a kao redatelj i crtač ostvario animirani film Proces u visokoj peći (1948).

U zagrebačkoj je reviji Oko 1935. objavio, potpisujući se kao Tomas, više stripova: znanstvenofantastični Gost iz svemira, zapažen po tome što mu se radnja zbiva u Zagrebu, vestern Pakleni jahač prerije (koji je dovršio Andrija Maurović), satirične Pentekove novine, u kojima komentira aktualna zagrebačka zbivanja, Tri mušketira, neautoriziranu obradbu lika Mickeya Mousea Walta Disneya, kriminalistički Džungle velegrada i pustolovni Tarzan, inspiriran likom romana Edgara Ricea Burroughsa. Iste je godine surađivao i u beogradskom listu Crtani film (tiskanome u Zagrebu), za koji (potpisan kao Belsky) crta Mikievu ženidbu, još jednu neautoriziranu obradbu Mickeya Mousea, te strip Ko je ubica? (s junakom Sherlockom Holmesom Jr.). Potom je jedan od crtača povijesne satire Hijacint i Narcisa (1941) u listu Satyricus te imitacije Mickeya Mousea (u pripovijesti o njegovoj pustolovini u Zagrebu) u Satyricusovoj humorističkoj knjižnici (1943–44). U povijesti hrvatskoga stripa posebno je upamćen po majstorskom kaligrafskom upisu teksta u velik broj stripova (npr. A. Maurovića, Žarka Bekera i Julija Radilovića Julesa) objavljivanih u Zabavniku braće Norberta i Waltera Neugebauera, Horizontovu zabavniku i Plavom vjesniku, a unosom teksta i ilustriranjem bavio se i nakon II. svjetskog rata u Vjesniku u srijedu, Areni i Globusu.

Citiranje:
Bjelski, Leontije. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 10. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=71215>.