struka(e): astronomija

galaktički halo, sferoidna nakupina pojedinačnih zvijezda, kuglastih zvjezdanih skupova, plina, prašine i tamne tvari, sa središtem u jezgri galaktike. Lako ga je uočiti iznad i ispod galaktičkoga diska spiralnih galaktika, dok u eliptičnim galaktikama nema oštrog prijelaza između haloa i ostalih dijelova.

Zvijezde u galaktičkome halou često su starije i sadržavaju manje metala od zvijezda u galaktičkome disku, npr. većina zvijezda u halou Mliječne staze starija je od 12 milijardi godina. Mogu se gibati u izduženim i/ili visoko nagnutim orbitama u odnosu na galaktički disk, čak i retrogradno. Njihove orbite zahvaćaju galaktički disk i smatra se da neki crveni patuljci u Sunčevu susjedstvu pripadaju galaktičkomu halou, npr. Kapteynova zvijezda i Groombridge 1830.

Izmjerene brzine gibanja upućuju na zaključak da u galaktičkim haloima postoji deset puta više tamne tvari nego opažene.

Citiranje:

galaktički halo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/galakticki-halo>.