struka(e):

biokibernetika (bio- + kibernetika), znanstveno područje koje primjenjuje i proučava spoznaje iz kibernetike, inače primijenjene u tehnici (teorija automatskog upravljanja i regulacije s povratnom vezom, modeliranje, obradba informacija uz primjenu matematičkih metoda i računalne tehnike), u području biologije i medicine. Primjenom stečenih spoznaja iz tehnike u proučavanju živih organizama i bioloških sustava biokibernetika je dala bitan prinos analizi djelovanja nekih dijelova organizma, koje se dotada nije tako razmatralo. Tako se mogu modelirati procesi samoregulacije dišnog i probavnog sustava, gibanja (lokomocija), termoregulacije (homeostat), uvjetnih refleksa, živčanog sustava i samog neurona. Sve se te promjenjive veličine dadu mjeriti i na temelju toga mogu se odrediti prijenosne funkcije i matematički model, a poznavanjem modela može se količinski predvidjeti ponašanje sustava i u drugim okolnostima. Tako sustav postaje određeniji (kvantiziran) pa se o njemu dobiva nova i temeljitija spoznaja, različita od klasičnog pristupa u biologiji.

Biokibernetika obuhvaća samoregulaciju od razine živčanih i mišićnih stanica do bioloških makrosustava, kao što je samoregulacija populacije i sl. Posebnu pozornost privlači modeliranje živčanog sustava od živčane stanice (neurona) do njihova sveukupnog djelovanja u prijenosu i obradbi informacija. Tako su se razvili sustavi neuronskih mreža, koje danas imaju veliku primjenu u vođenju procesa. U tim se mrežama djelovanje neurona modelira logičkim matematičkim funkcijama, pa se tako omogućuje inteligentna obradba informacija i regulacija.

Citiranje:

biokibernetika. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/biokibernetika>.