TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Black, Joseph

Black [blæk], Joseph, škotski fizičar, kemičar i liječnik (Bordeaux, 16. IV. 1728Edinburgh, 6. XII. 1799). Doktorirao je 1754. na Sveučilištu u Edinburghu. Bio je profesor medicine na Sveučilištu u Glasgowu (1757–66) te medicine i kemije na Sveučilištu u Edinburghu (1766–97). Na predavanjima je izvodio vizualno vrlo atraktivne pokuse te je postao iznimno uspješan popularizator znanosti.

Unaprijedio analitičku vagu (1750). Istraživanjem vapnenca otkrio je ugljikov dioksid. Sustavno proučavao magnezijeve spojeve i otkrio magnezij (1755). Primijetio je da dovođenje topline ledu na talištu ne uzrokuje porast temperature smjese leda i vode, već povećava količinu vode u smjesi. Također je primijetio da dovođenje topline kipućoj vodi ne uzrokuje porast temperature mješavine vode i pare, već povećava količinu pare (1761). Uveo razlikovanje fizikalnih veličina topline i temperature te uveo fizikalne veličine toplinski kapacitet i latentnu toplinu (1762), pa se smatra osnivačem kalorimetrije. Pokazao je da različite tvari imaju različite specifične toplinske kapacitete.

Blackovu spoznaju o većoj energiji vodene pare u odnosu na energiju jednake mase tekuće vode pri istoj temperaturi primijenio je James Watt pri razvoju svojega parnoga stroja.

Citiranje:
Black, Joseph. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 15. 8. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=8021>.