struka(e):
ilustracija
BOJENJE TEKSTILA, stroj za kontinuirano bojenje reduktivnim bojilima - 1. namakanje i cijeđenje u kupki za bojenje, 2. parenje, 3. oksidacija i pranje, 4. sušenje, 5. relaksiranje

bojenje tekstila, nanošenje i vezanje bojila na tekst vlakno. Tekstil se može bojiti u svim oblicima: kao vlakno, pređa, pletivo, tkanina itd. Materijal za bojenje treba u prethodnim fazama obradbe pripremiti čišćenjem, pranjem i bijeljenjem. Bojiti se može tekstil od svih vrsta vlakana i njihovih mješavina. Određeni tonovi i nijanse najčešće se postižu bojenjem s više bojila istih bojadisarskih svojstava, dok se za mješavine uzima kombinacija različitih bojila prikladnih za pojedine vrste vlakana.

Za bojenje se priprema kupka od bojila otopljenog ili dispergiranog u vodi, a samo iznimno otopljenog u org. otapalu, zatim od sredstava za reguliranje kiselosti, tenzida i soli. Uloga je tenzida da pospješe kvašenje tekstila, a katkad da reguliraju brzinu prijelaza bojila na vlakno ili da služe kao dispergatori teško topljivih bojila. Najčešće se radi na povišenim temperaturama (100 °C i višima), iako su poznati i hladni postupci. Da bi bojenje bilo jednolično, potrebno je da se tekstil ili kupka neprestano pokreću. Bojiti se može diskontinuirano (sve vrste tekstila, odjeća) i kontinuirano (ugl. samo tkanine, a katkad i pletivo).

U diskontinuiranom postupku pletivo ili tkanina pokreću se kroz kupku u obliku beskrajnih vrpci obješenih preko vitla ili se, prolazeći kroz kupku, više puta namotavaju s jednog vratila na drugo. U uređajima drugog tipa kupka se pokreće pumpom, a materijal miruje, složen u propusnim košarama ili nataknut na perforiranim valjcima ili cjevčicama. Za bojenje odjeće služe strojevi s perforiranim bubnjem, slični strojevima za pranje rublja. U novijim se strojevima kupka u zatvorenom sustavu crpi iz kade i štrca kroz sapnice na materijal koji se pokreće. U kontinuiranom postupku materijal prolazi kroz kupku preko vodećih valjaka, suvišak otopine cijedi se prolaskom kroz valjke, bojilo se fiksira na vlakno (parenjem, toplinskom obradbom), a zatim se nevezano bojilo uklanja pranjem.

Citiranje:

bojenje tekstila. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bojenje-tekstila>.