struka(e): prehrambena tehnologija

Vegeta, dodatak jelima za poboljšavanje okusa, mirisa i boje. Proizvodi se u praškastom obliku, a sastoji se od više vrsta sušenoga povrća, začinskoga bilja, soli i drugih tvari koje imaju svojstvo popravljanja okusa (proteinski hidrolizat, natrijev glutaminat). Vegeta je razvijena 1958. u istraživačkom laboratoriju Podravke pod vodstvom Zlate Bartl (1920–2008). Danas se prodaje u 40 zemalja svijeta, a proizvodi se i u Mađarskoj i Poljskoj. Tijekom 50 godina postojanja Vegeta je povremeno mijenjala ambalažu i veličinu pakiranja, a posljednjih godina na tržištu su novi proizvodi: Vegeta natur (bez popravljača okusa), Vegeta mediteran (s mediteranskim začinskim biljem), Vegeta pikant (na bazi ljute papričice, crvene paprike i drugoga začinskog bilja), desetak različitih vrsta Vegeta Twist (namijenjenih određenim jelima), različite vrste začinskih mješavina (Vegeta slatka paprika mix, Vegeta ljuta paprika mix, Vegeta češnjak mix itd.), te četiri vrste marinade.

Citiranje:

Vegeta. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/vegeta>.