struka(e):
ilustracija
AVOKADO, Persea gratissima

avokado (španj. aguacate, iz nahuatlanskog ili aztečkog ahuacatl: mudo) (Persea gratissima), tropska drvenasta voćka iz por. lovora (Laureaceae). Raširena je gotovo po cijelom tropskom pojasu, a potječe iz Meksika, Srednje i Južne Amerike. U novije se doba sadi kao ukrasno drvo i voćka u južnoj Europi. Poznate su tri skupine sorata: meksičke sitnoplode, gvatemalske krupnoplode i križanci prve i druge skupine – zapadnoindijske sorte. Plodovi se jedu svježi kao salata ili prerađeni. Usplođe sadrži 18–20% biljnih ulja. – Avokado-kruška, mesnati, kruškoliki ili ovalni plod avokada, svijetlozelene do tamnozelene, ljubičastocrvene ili kestenaste boje. Jede se svjež ili priređen kao salata, začinjena paprom i octom.

Citiranje:

avokado. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/avokado>.