struka(e): kemija

damar (malajski: baklja, svjetiljka; smola), svijetložuta, prozirna smola slaba aromatična mirisa, dobiva se u Indoneziji uglavnom od stabala iz porodice Dipterocarpaceae (od vrsta rodova Shorea i Hopea). Najbolja vrsta damar smole dobiva se od stabla Shorea wiesneri, sadrži 40% alfa-damar smole topljive u alkoholu, 25,5% beta-damar smole netopljive u alkoholu, 23% damarolske kiseline i drugih sastojaka. Upotrebljava se u proizvodnji emajl lakova, u obradbi papira, u mikroskopiji za učvršćivanje trajnih preparata, u farmaciji za priređivanje flastera i u fotografiji. Tzv. crni damar potječe od indijijske biljke Canarium strictum.

Citiranje:

damar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/damar>.