struka(e):

drobljenje, prvi stupanj usitnjavanja, tj. operacija procesne tehnike koja se služi vanjskom silom (gnječenjem, udaranjem i trljanjem) za smanjivanje zrna čvrstog materijala do prikladne veličine, a na koju se po potrebi nadovezuje mljevenje. Grubo, primarno drobljenje obično podrazumijeva usitnjavanje zrna do veličine 20 do 30 mm, a srednje i fino, sekundarno drobljenje, do gornje granice mljevenja (približno do 5 mm). Prema načelnim konstrukcijskim rješenjima, koja se donekle podudaraju s jednim od načina djelovanja vanjske sile, primarni uređaji za drobljenje dijele se na konusne i čeljusne drobilice, a sekundarni na drobilice čekićare i drobilice s valjcima. Drobljenje se primjenjuje u rudarstvu, industriji građevnoga materijala, kemijskoj industriji itd.

Citiranje:

drobljenje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/drobljenje>.