struka(e):

krep (franc. crêpe, prema lat. crispus: kovrčav), tkanina zrnate, smežurane ili naborane površine. Takva površina svojstvena izgleda (tzv. krep-efekt) postiže se jako uvijenom (od 1000 do 3500 puta po metru duljine), višenitnom pređom (krep-pređom). Obično se tka platnenim vezom, naizmjenično povezujući niti S-smjera i Z-smjera uvijanja (pravi krep). Zrnata tekstura tkanine može se postići i pređom normalne uvojitosti, tkanjem u kombinaciji platnenoga veza, ripsa i paname (krep-vez), ili pak nekim fizikalno-kem. postupkom. Krep-tkanina može biti različita izgleda, svojstava, finoće, debljine i težine, s jače ili slabije izraženim krep-efektom te načinjena od različitih materijala. Crêpe de Chine fina je, lagana i prozračna tkanina od prirodne svile za ženske bluze i ljetne haljine; sličan joj je crêpe marocain, ali s izrazitijim krep-efektom u poprečnom smjeru; crêpe lavable prozirna je i prozračna tkanina od vrlo fine pređe; crêpe Georgette fina je i gusta vunena ili pamučna tkanina zrnate teksture, koja se izrađuje od krep-pređe; crêpe granule grublja je tkanina otvorene teksture, zrnata izgleda slična trikotaži; crêpe Bab teža je tkanina od vunenih ili acetatnih vlakana namijenjena za odjeću i zastore; crêpe caid tkanina je za izradbu odjeće, s izrazitijim krep-efektom u smjeru potke.

Citiranje:

krep. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/krep>.