struka(e):
ilustracija
KVASCI, pekarski kvasac, Saccharomyces cerevisiae

kvasci ili kvaščeve gljivice, skupina mikroskopskih gljiva, s približno 700 vrsta, kojima je tijelo u osnovnom obliku jednostanično, a nespolno se razmnožavaju pupanjem i staničnom diobom. Kvasci nisu taksonomska kategorija i obuhvaćaju vrste različitih skupina koje međusobno nisu srodne. U tzv. sporogene kvasce ubrajaju se vrste koje spolnim razmnožavanjem stvaraju askuse (redovi Saccharomycetales i Schizosaccharomycetales iz odjeljka askomiceta) ili bazidije (npr. red Sporidiales iz odjeljka bazidiomiceta). Kvasci kod kojih nije poznat spolni oblik razmnožavanja nazivaju se asporogenim kvascima. Najpoznatiji su kvasci askomiceti iz roda Saccharomyces (red Saccharomycetales), koji su važni kao uzročnici vrenja (fermentacije). Najznačajnije su vrste: pekarski kvasac (Saccharomyces cerevisiae), brojni oblici kojega se upotrebljavaju u proizvodnji kruha, piva, vina i etanola; Saccharomyces carlsbergensis, važan u proizvodnji nekih piva, te Saccharomyces kefyr, koji, zajedno s još nekim bakterijama, uzrokuje specifično vrenje mlijeka (kefir).

Citiranje:

kvasci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kvasci>.