struka(e): agronomija

pečenac (brojler), tovno pile za pečenje, obično industr. proizvodnje, dobiveno križanjem posebnih tovnih linija i pasmina. Uzgaja se u velikim turnusima, u zbijenim skupinama, a hrani visokoenergetskim smjesama i drži na nešto višoj temperaturi, čime se postiže bolja konverzija hrane. Tijekom 42 do 46 dana dostiže masu od 1,5 do 1,7 kg. Osim brza rasta odlikuje se dobrim iskorištavanjem hrane, malim mortalitetom, dobrom mesnatošću i brzim operjavanjem. Perje je najčešće bijelo, a pigmentacija kože bijela ili žuta. U Hrvatskoj ih se 2003. proizvelo 34 539 t. Najpoznatiji su uzgajivači tvrtke Vindija (Koka Varaždin) i Belje, a ima i mnogo malih proizvođača.

Citiranje:

pečenac. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/pecenac>.