struka(e):
ilustracija
RAJČICA, Lycopersicon esculentum

rajčica (kalk prema njemačkom Paradiesapfel) (Lycopersicon esculentum), jednogodišnje povrće razgranate, zeljaste stabljike iz porodice pomoćnica (Solanaceae), podrijetlom iz Perua. Fiziološki zreli plodovi sočne su i mesnate bobe, različita oblika i veličine, najčešće crvene boje, skupljeni u grozdove; rabe se za jelo svježi ili prerađeni (sok, koncentrat, pelat, kečap i dr.). Suha tvar ploda (5 do 7%) sadrži ugljikohidrate (fruktoza, glukoza), org. kiseline, bjelančevine, minerale, vlakna, vitamine. Rajčica se uzgaja na svim kontinentima, izravnom sjetvom sjemena (niske sorte) za jednokratnu berbu kombajnom i preradbu, a sadnjom presadnica na otvorenome (niske i visoke) i u zaštićenim prostorima (visoke sorte) za višekratnu ručnu berbu za tržište u svježem stanju.

Citiranje:

rajčica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/rajcica>.