struka(e):

rokfor (franc. roquefort, prema mjestu Roquefort-sur-Soulzon u južnoj Francuskoj), polumeki sir kojemu je površina prekrivena bijelorumenom sluzi, a sirno tijesto prošarano plemenitim plijesnima (Penicillium roqueforti) plavozelene do sive boje. Zaštićeni naziv roquefort ima autohtoni sir koji se proizvodi sirenjem svježega punomasnoga ovčjega mlijeka u području oko mjesta Roquefort-sur-Soulzon. Bakterije mliječne kiseline utječu na nastanak kiseloga medija sira, potrebnoga za rast kulture plijesni. Te su plijesni aerobne pa se sirevi buše napravom s iglama kako bi se omogućio ulazak kisika i nastanak plijesni unutar sira, što obično traje 30 do 90 dana. Zreli se rokfor u aluminijskoj foliji može čuvati 5 do 10 mjeseci pri temperaturi 1 do 5 °C.

Citiranje:

rokfor. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/rokfor>.