struka(e): agronomija
ilustracija
SEZAM, Sesamum indicum

sezam (lat. sesamum < grč. σήσαμον) (Sesamum), rod vrlo starih kulturnih biljaka iz por. Pedaliaceae, koje se zbog sjemenaka uzgajaju u Indiji, Kini, Japanu, u području Sredozemlja, Africi i drugim tropskim i suptropskim zemljama. Najpoznatije su vrste S. indicum, S. radiatum i S. alatum, jednogodišnje bujno razvijene zeljaste biljke koje narastu i do 1 m visine. Sitne sjemenke sadrže oko 50% biljnog ulja, koje se iz njih dobiva tiještenjem. Sezamovo ulje služi u mnogim zemljama kao jestivo ulje, a i kao sirovina za proizvodnju margarina i sapuna. Brašno sezamovih sjemenaka i cijele sjemenke upotrebljavaju se na Istoku za priređivanje različitih poslastica (npr. tahan-halva). Godišnja svjetska proizvodnja sezama mijenja se ovisno o lokalnim ekonomskim, proizvodnim i vremenskim uvjetima. Glavni svjetski proizvođači 2005. proizveli su oko 3 milijuna tona sezamova sjemena. Kina sa 725 470 tona čini oko 25% svjetske proizvodnje, a zajedno s Indijom (680 000 tona), Mjanmarom (550 000 tona), Sudanom (300 000 tona) i Ugandom (110 000 tona) 78% svjetske proizvodnje sezamova sjemena.

Citiranje:

sezam. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/sezam>.