struka(e): strojarstvo

turpija (tur. törpü), ručni alat za obradbu metalnih i nemetalnih materijala odvajanjem čestica. Sastoji se od tijela i nasadnoga dijela s drškom. Turpije se razlikuju veličinom, oblikom (presjekom) i zupcima (nasjekom). Ovisno o namjeni, presjek je tijela plosnat, trokutast, četvrtast, okrugao, poluokrugao i dr., a izrađuje se od čelika. Na tijelu turpija za metal nasječeni su ravni ili lučni zupci, obično dobiveni obradbom bez odvajanja čestica (nasijecanjem). Nakon izradbe zubaca turpije se termički obrađuju radi postizanja veće tvrdoće. Izrađuju se u šest stupnjeva finoće, pa se prema broju zubaca (od 4 do 70) na jedan centimetar duljine razlikuju vrlo grube, grube, polugrube, polufine, fine i vrlo fine turpije. Za obradbu drva i drugih mekših materijala rabe se posebne turpije (tzv. rašpe), koje na tijelu imaju pojedinačno istaknute zupce u obliku vrhova, broj kojih po centimetru kvadratnom određuje finoću. Među posebne vrste turpija ubrajaju se ploče za ravnanje te rotirajuće pločaste i profilirane turpije.

Citiranje:

turpija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/turpija>.