struka(e):

vinjak (njem. Weinbrand, franc. cognac), jako alkoholno piće svojstvene arome, dobiveno od vinskoga destilata, i to od običnoga ili redestiliranoga (volumni udio etilnoga alkohola < 86%). Vinski destilat treba odležati (starjeti) najmanje godinu dana u velikim hrastovim spremnicima ili najmanje 6 mjeseci u hrastovim bačvama volumena manjeg od 1000 L. Vinjak se može označavati zvjezdicama, tako da svaka zvjezdica znači jednu godinu odležavanja vinskoga destilata, te oznakom »stari vinjak« ako je destilat odležao najmanje 3 godine u hrastovim bačvama. Prije stavljanja na tržište odležani vinski destilat razrjeđuje se omekšanom vodom na volumni udio od najmanje 37,5% etilnoga alkohola. Proizvodnja vinjaka u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Najpoznatiji su domaći vinjaci Badelov Glembaj i vinjak Trenk tvrtke Zvečevo. (→ brendi)

Citiranje:

vinjak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/vinjak>.