struka(e):

virulentnost ili virulencija (kasnolat. virulentia, prema lat. virulentus: otrovan, od virus: otrov), sposobnost mikroorganizma da prouzroči bolest, odn. stupanj njegove patogenosti. Čimbenici virulentnosti bakterija obično su bjelančevine koje omogućuju adheziju, kolonizaciju ili invaziju bakterija. Nadalje, bakterije mogu onemogućiti ili umanjiti imunološki odgovor organizma ili izlučivati toksine. Čimbenici virulentnosti virusa određuju hoće li se bolest pojaviti te težinu same bolesti. Virusima je nuždan receptor kako bi ušle u stanicu; oni prodiru u pojedine organske sustave, pa se npr. virusi koji imaju afinitet prema živčanomu sustavu nazivaju neurovirulentnim virusima.

Citiranje:

virulentnost. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/virulentnost>.