struka(e):

votka (rus. водка), žestoko alkoholno piće, neutralno, bistro, bezbojno, bez izrazita mirisa i okusa, dobiveno destilacijom alkoholno prevrele, ošećerene komine od žitarica ili krumpira i obrađeno aktivnim ugljenom. U Rusiji (od XIV. st.) i Poljskoj obično se priređuje od krumpira i pije nerazrijeđena, a u zapadnim zemljama (tek nakon II. svjetskog rata) od žitarica te rafinirana žitnog alkohola, gdje se najviše troši kao sastojak različitih koktela. Alkohol pomiješan s omekšanom vodom obrađuje se propuštanjem kroz nekoliko filtara za uklanjanje organskih i anorganskih sastojaka. Tako se proizvodi i najpoznatija domaća votka, Akvinta, koja prolazi peterostruku filtraciju kroz mramor, platinu, zlato, srebro i ugljen (Adriatic distillers, d.o.o., Imotski). Votka sadrži najmanje 37,5% etilnog alkohola. Mogu joj se dodavati arome za postizanje specifičnih organoleptičkih svojstava, kao npr. aromatične trave, dinja i limun. Naziv arome mora biti istaknut u imenu votke (npr. limun-votka).

Citiranje:

votka. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/votka>.