struka(e): geofizika | matematika
Green, George
engleski matematičar i fizičar
Rođen(a): Nottingham, 14. VII. 1793.
Umr(la)o: Sneinton, 31. V. 1841.

Green [gri:n], George, engleski matematičar i fizičar (Nottingham, 14. VII. 1793Sneinton, 31. V. 1841). Diplomirao (1837) na Sveučilištu u Cambridgeu. Njegovi radovi osobito su važni u matematičkoj fizici. U djelu Esej o primjeni matematičke analize na teoriju elektriciteta i magnetizma (Essay on the Application of Mathematical Analysis to the Theory of Electricity and Magnetism, 1828) poopćio je magnetska i električna istraživanja Siméona Denisa Poissona i uveo pojam potencijalne funkcije te dao formulu za izražavanje krivuljnog integrala po ravninskoj krivulji s pomoću dvostrukog integrala, koja nosi njegovo ime, i s pomoću koje se može površinski integral pretvoriti u volumni. Bavio se i hidrodinamikom, izveo izraz za brzinu valova u dubokoj vodi (1839). Po njem su nazvani krater na Mjesecu (Green) i planetoid (12016 Green).

Greenova formula je poopćenje Newton-Leibnitzove formule na dvodimenzionalni slučaj:

Greenova formula.jpg,

gdje su P i Q dvije diferencijabilne funkcije, C je zatvorena, pozitivno orijentirana i po dijelovima glatka krivulja a S je unija krivulje i unutarnjeg područja koji ta krivulja omeđuje.

Citiranje:

Green, George. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/green-george>.