struka(e):
ilustracija
BARICENTAR, baricentar sustava Sunca i Jupitera nalazi se izvan Sunčeva volumena
ilustracija
BARICENTAR, baricentar sustava Zemlje i Mjeseca nalazi se oko 1700 km ispod Zemljine površine

baricentar (bari- + centar), središte mase sustava tijela; u astronomiji, točka oko koje se gibaju tijela dvojnog ili višestrukog sustava svemirskih tijela.

Baricentar sustava Zemlje i Mjeseca nalazi se ispod Zemljine površine na udaljenosti 4670 km od geometrijskoga središta Zemlje. Zemlja i Mjesec s jednakim periodom kruže oko te točke. Ta se točka, a ne Zemljino središte, giba po eliptičnoj putanji oko Sunca.

Baricentar sustava Sunca i Zemlje vrlo je blizu središta Sunca jer je masa Zemlje zanemarivo malena u odnosu na masu Sunca. Međutim, masa Jupitera je 318 puta veća od mase Zemlje i baricentar sustava Sunca i Jupitera nalazi se izvan volumena Sunca. Sunce i Jupiter kruže oko te točke.

Gibanje zvijezda oko baricentra omogućava astronomima posredno otkrivanje ekstrasolarnih planeta koji se, zasad, ne mogu izravno vidjeti.

Citiranje:

baricentar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 19.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/baricentar>.