struka(e): geografija, opća | povijest, opća

Lorena (Lotaringija, francuski Lorraine [lɔʀε'n], njemački Lothringen [lo:'triŋən]), povijesna pokrajina u sjeveroistočnoj Francuskoj, na području današnjih departmana Moselle, Meurthe-et-Moselle, Meuse i Vosges. Glavni je grad bio Nancy.

Prostor Lorene već je od antike bio značajna trgovačka poveznica Italije i sjevernomorskoga prostora. Rimljani su ga zauzeli 52. pr. Kr. Sredinom V. st. opustošili su ga Huni, a potkraj toga stoljeća osvojili Franci. Podjelom Franačkoga Carstva 843. taj je prostor pripao državi Lotara I., a 855. pri diobi te države njegovu sinu Lotaru II. po kojem je dobio ime (naziv Lotaringija prvi je put zabilježen početkom X. st.) obuhvaćajući tada čitavo područje između Frizije i Burgundije. Pod kontrolom zapadnofranačkih kraljeva od kraja IX. st., 925. dolazi pod vlast otonske dinastije, a 959. podijeljena je na dva vojvodstva, oba u vazalnom odnosu prema Svetome Rimskom Carstvu. Od sjevernoga dijela nastala je Donja Lorena, koja je nestala u XII. st. osamostaljenjem grofovija Brabant i Limburg, a od južnoga (oko Metza i Nancyja) Gornja Lorena, koja se od 1067. naziva samo Lorena, a koja je redom bila u posjedu kuća Bar, Verdun, Alsace (vladala najdulje 1047–1431), Anjou i Vaudémont (od 1473). Carski suverenitet nad Lorenom okončan je 1542., a tijekom XVII. st. Francuska ju je okupirala 1634–61. i 1660–97. Mirom u Rijswijku 1697. tadašnji vojvoda Leopold I. dobio je vlast nad vojvodstvom. Njegov sin Franjo III., koji ga je naslijedio 1729. i koji se 1736. oženio Marijom Terezijom, postavši poslije car Svetoga Rimskog Carstva (kao Franjo I. Stjepan), odrekao se 1737., nakon Rata za poljsku baštinu, Lorene u korist bivšega poljskoga kralja Stanislava I. Leszczyńskoga, čija se kćer Marija udala za francuskoga kralja Luja XV., a dobio je kao kompenzaciju Toskanu. Nakon smrti Lesczyńskoga 1766. Lorena je pripojena Francuskoj, kao pokrajina kojoj su pripale i biskupije Metz, Toul i Verdun, pod francuskom vlašću još od 1552. Jedan njezin dio (gotovo cijeli departman Moselle, dio departmana Meurthe i nekoliko općina departmana Vosges) došao je 1871. pod Njemačku kao sastavni dio carske zemlje Elsass-Lothringen, a nakon I. svjetskog rata mirom u Versaillesu 1919. je ponovno pripao Francuskoj. Lorena je 1982–2015. bila i administrativna regija, gotovo u cijelosti identična nekadašnjoj povijesnoj pokrajini.

Citiranje:

Lorena. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 13.7.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/lorena>.