struka(e): astronomija

Trojanci, planetoidi ili prirodni sateliti koji dijele putanju s planetom ili nekim većim satelitom i gibaju se ispred ili iza njega pod kutom od približno 60° (Trojanci, tijelo oko kojega obilaze i veće tijelo s kojim dijele putanju nalaze se u vrhovima jednakostraničnoga trokuta). Njihovo je gibanje stabilno. Položaj Trojanaca odgovara Lagrangeovim točkama stabilnosti L4 i L5. Prvi otkriveni Trojanci bili su na Jupiterovoj putanji. Oni koji kruže oko Sunca ispred Jupitera nazvani su imenima osvajača Troje, a oni iza Jupitera imenima njezinih branitelja. Prvi je otkriven Ahilej, najveći je Hektor. Vrlo su tamni, najsjajniji je 4709 Ennomos (albedo 0,18). Ima ih više stotina tisuća s promjerom većim od 1 km.

Poznato je da Mars ima četiri Trojanca, Uran dva, Neptun dvadeset osam. Prvi Zemljin Trojanac (2010 TK7), promjera oko 300 m, otkriven je 2010., a drugi (2020 XL5) 2020. Kruže oko Sunca u Lagrangeovoj točki ispred Zemlje (L4). Saturnovi trojanski sateliti Telesta i Kalipsa dijele putanju s Tetijom, a Helena i Polideuk s Dionom.

Citiranje:

Trojanci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 21.5.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/trojanci>.