TRAŽI DALJE:
STRUKE:

periskop

ilustracija
PERISKOP, presjek podmorničkoga periskopa s prizmama (P), dvama dalekozorskim sustavima (D), okularskom optikom (O) i pločicom s nišanskim križem i daljinskom ljestvicom (K)

periskop (peri- + -skop), optički instrument za motrenje okoline iz zaklona. Sastoji se od cijevi i dvaju usporednih zrcala smještenih pod kutom od 45°. Prvo zrcalo skreće svjetlosne zrake u cijev do drugoga zrcala, koje otklanja zrake u oko motritelja. Takvi periskopi bili su u širokoj uporabi u I. svjetskome ratu za gledanje iz rovova i u II. svjetskome ratu za gledanje iz tenkova i drugih oklopnih vozila. Što je cijev bila uža i duža, to je vidno polje bilo manje. U složenijoj konstrukciji periskopa zrcala su zamijenjena refleksijskim prizmama, a između njih se, kako bi se uvećala slika, mogu umetnuti leće. Danas se umjesto periskopa i periskopskih teleskopa sve više koriste elektroničke kamere.

Podmornički periskop omogućuje zaronjenoj podmornici promatranje, podvodni torpedni napad i podvodnu navigaciju na periskopskoj dubini (dubina na kojoj zaronjena podmornica plovi s izronjenim periskopom). Suvremeni podmornički periskop, kojemu je periskopnost (vertikalni razmak između gornje i donje svjetlosne zrake) do 15 m, sastoji se od vanjske i unutarnje cijevi. Vanjska, čvrsta cijev koja izdrži isti tlak kao i trup podmornice, izrađena je od čelika velike čvrstoće, promjera 120 do 190 mm. U unutrašnjoj cijevi ugrađeni su optički elementi. Podmornice često imaju dva periskopa: promatrački periskop i periskop za ciljanje. Promatrački periskop obično ima šire vidno polje i maleno povećanje, a periskop za ciljanje ima uže vidno polje i veće povećanje. Normalna širina vidnoga polja, pri povećanju od 1,2 puta, iznosi oko 60°. Periskop se diže i spušta hidrauličnim ili električnim pogonom, ali se to može obavljati i ručno. Neke suvremene podmornice imaju teleskopski jarbol s elektroničkim kamerama. Takav je sustav jeftiniji, zauzima manje prostora i manje oslabljuje oplatu podmornice.

Artiljerijski periskop rabi se s artiljerijskim kompasom za motrenje i mjerenje kutova.

Izviđački periskop s periskopnošću od 0,75 do 3,50 m i povećanjem od 1,5 do 5 puta rabi se za izviđanje iz zaklona, mjerenje kutova i udaljenosti. Tenkovski periskop omogućuje posadi promatranje okoliša, vožnju ili nišanjenje bez opasnosti od ranjavanja kroz proreze u oklopu. Moderni periskopi imaju i uređaje koji s pomoću infracrvenoga zračenja omogućuju motrenje i kretanje noću.

Citiranje:
periskop. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 4. 7. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=47639>.