struka(e):
ilustracija
ZODIJAK

zodijak (grč. ζῳδιαϰός, od ζῴδιον: životinjica; lik) (životinjski pojas), područje nebeske sfere koje se s obje strane ekliptike širi 9°. Područjem se gibaju Sunce, Mjesec i planeti te mnogi planetoidi. Sunce prolazi kroz 13 zviježđa (prema granicama zviježđa kako ih je 1930. definirao međunarodni astronomski savez IAU): Ovan, Ribe, Vodenjak, Jarac, Strijelac, Zmijonosac, Škorpion, Vaga, Djevica, Lav, Rak, Blizanci i Bik, a pojas obuhvaća 22 zviježđa (cjelovito ili djelomično). Najstariji poznati zodijak potječe od babilonskih astronoma iz VII. st. pr. Kr. Zodijak je služio kao prvi koordinatni sustav za bilježenje nebeskih pojava. U zviježđu Ribe nalazi se proljetna točka, a u zviježđu Djevice jesenska točka.

U astrologiji je zodijak podijeljen na 12 jednakih dijelova, znakova nazvanih kao zviježđa kroz koja prolazi ekliptika, bez Zmijonosca. Astrolozi pretpostavljaju da gibanje planeta, Sunca i Mjeseca zodijakom i njihov položaj u trenutku rođenja utječe na ljudsku sudbinu, što im služi za proricanje događaja.

Citiranje:

zodijak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 19.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/zodijak>.