struka(e):

Gradski muzej Vukovar, opći gradski muzej osnovan 1946., u kojem se sustavno prikuplja, čuva, obrađuje i predstavlja baština vukovarskoga kraja. Za javnost je otvoren 1948. zahvaljujući donaciji umjetnina i vrijednih predmeta koje je muzealac i muzeolog Antun Bauer donirao rodnomu gradu. U njegovu su sastavu do 1991. djelovale četiri zasebne muzejsko-galerijske cjeline: Gradski muzej sa zavičajnim zbirkama u dvorcu Eltz, Zbirka Bauer i galerija umjetnina sa zbirkom moderne hrvatske umjetnosti u zgradi nekadašnje diližansne pošte, Memorijalni muzej posvećen nobelovcu Lavoslavu Ružički u njegovoj rodnoj kući i Muzej novije povijesti u Radničkome domu.

U Domovinskome ratu dvorac Eltz pretrpio je velika oštećenja, a zbirke koje su se u njemu nalazile velikim su dijelom potpuno uništene ili odnesene u Srbiju. Muzej je nastavio djelovati kao muzej u progonstvu u Muzeju Mimara u Zagrebu, kada je inicijativom kolekcionara i nakladnika Bože Biškupića osnovana likovna zbirka donacija hrvatskih i europskih suvremenih umjetnika za Vukovar pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu. Zbirka, i dalje otvorena za nove donacije, označila je početak kulturne obnove grada. Muzej se vratio na domicilnu adresu 1997., a od 1998. razvio je niz aktivnosti i manifestacija (Vukovarski festival komorne glazbe, likovna manifestacija Nebo nad Vukovarom, Memorijal Stjepana Petrovića) te time postao mjesto okupljanja umjetnika i Vukovaraca povratnika. Povratom umjetnina 2001. muzej je započeo proces restauracije muzejske građe te pripreme za otvaranje novoga stalnog postava 2014. Izloženi predmeti prikazuju arheološku prošlost grada, njegov povijesni razvoj od prvoga pisanog dokumenta iz 1220. do danas, tradicijski način života u okolnim mjestima, Domovinski rat, vrijeme progonstva i povratka te život danas u Vukovaru kao višenacionalnoj zajednici. U zasebnim dijelovima dvorca izložene su Zbirka Bauer i zbirka Muzej Vukovara u progonstvu. Muzej redovito priređuje tematske izložbe, a bio je i nositelj projekta višegodišnjih sustavnih interdisciplinarnih istraživanja arheološkoga lokaliteta Vučedola (organizaciju kojih je preuzeo Muzej vučedolske kulture osnovan 2013).

Citiranje:

Gradski muzej Vukovar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/gradski-muzej-vukovar>.