struka(e): kemija
List, Benjamin
njemački kemičar
Rođen(a): Frankfurt na Majni, 11. I. 1968.

List, Benjamin, njemački kemičar (Frankfurt na Majni, 11. I. 1968). Diplomirao kemiju na Freie Universität Berlin 1993., a doktorirao 1997. na Sveučilištu J. W. Goethe u Frankfurtu na Majni. Od 1997. radio u Istraživačkom institutu Scripps u La Jolli u Kaliforniji, gdje je 1999–2003. bio docent, potom je 2003. osnovao istraživačku skupinu u Institutu Max Planck za istraživanje ugljena u Mülheimu. Od 2005. ravnatelj je Instituta.

Istraživao je katalitičko djelovanje aminokiseline prolina, krenuvši od pretpostavke da u katalitičkoj reakciji nije potreban cijeli enzim (sastavljen od nekoliko stotina aminokiselina) kako bi pojedina aminokiselina djelovala kao katalizator. Pokazao je da je prolin učinkovit katalizator određenih reakcija koje katalizira na asimetričan način, pa kao produkt reakcije prevladava jedna od dviju mogućih asimetričnih molekula, od kojih je jedna zrcalna slika druge (enantiomeri) (→ kiralnost). Nastavio je istraživanja na malim organskim molekulama (organokatalizatorima) u cilju razvoja asimetričnih katalitičkih metoda za pripravu strukturno složenih molekula; organokatalizatori su se pokazali jednostavnima, jeftinima i napose neškodljivima za okoliš.

Za razvoj asimetrične organokatalize, List je 2021. s Davidom MacMillanom podijelio Nobelovu nagradu za kemiju. Dotadašnjim su se metodama katalize proizvodila oba enantiomera u jednakom omjeru, koje je katkada bilo teško razdvojiti, pa je otkriće asimetrične organokatalize omogućilo proizvodnju samo jednoga željenog oblika lijeka, pesticida, dodatka hrani, zaslađivača i dr.

Citiranje:

List, Benjamin. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/list-benjamin>.