struka(e): |
ilustracija
CILINDAR, detalj slike E. Degasa

cilindar (njem. Zylinder < lat. cylindrus < grč. ϰύλıνδρος: valjak).

1. U geometriji, cilindrična ploha.

2. U strojarstvu, dio parnoga stroja u kojem nastaje ekspanzija pare što pokreće stap; kod motora s unutar. izgaranjem, dio u kojem se pali i ekspandira smjesa goriva i zrak što pokreće klip. Cilindri su od sivoga ili čeličnoga lijeva, često imaju prostore za hlađenje tekućinom ili rebra za hlađenje zrakom, a redovito i razvode za ulaz i izlaz radnoga medija.

3. Visok šešir ravnih ili sa strane savijenih krila s tuljkom u obliku dužeg valjka (cilindra), koji je podjednake širine ili je na vrhu proširen. Radi se uglavnom od svile, pusta i pliša, crne ili sive boje; tuljak je često razapet s pomoću uređaja na pero, tako da se može sklopiti (tzv. chapeau claque). Razvio se potkraj XVIII. st. od okrugla šešira koji se nosio u doba Francuske revolucije. Na prijelazu XIX. st. proširio se u Europu i Ameriku kao sastavni dio muške građanske odjeće. Kao karakterističan modni detalj građanskoga sloja cilindar je postao simbolom za zapadnjake (karikature »ujak Sam« i »John Bull«).

Citiranje:

cilindar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/cilindar>.