TRAŽI DALJE:
STRUKE:

abak

ilustracija
ABAK, kineski
ilustracija1ilustracija2ilustracija3ilustracija4

abak (lat. abacus < grč. ἄβαξ, genitiv ἄβαϰος: daščica za računanje).

1. Primitivno računalo vjerojatno babilonskog podrijetla, dugo se koristilo u trgovini. Rimski abak, ploča podijeljena na pruge ili pravokutna polja (utore) po kojima su se micali kamenčići ili žetoni; prema položaju, žetonu je pripadala određena mjesna vrijednost (otuda lat. calculare: računati, od calculus: kamenčić). U Europi se rimski abak mjestimično upotrebljavao još u XVI. st. Kineski abak, okvir s napetim žicama na kojima su nanizane kuglice; svakoj žici odgovara određena mjesna vrijednost. Od kineskog se abaka razvio japanski soroban, na kojem su unutar okvira na prutićima nanizani dvostruki čunjići (4 i 1 na svakom prutiću); soroban je u Japanu i danas u općoj uporabi.

2. U arhitekturi, ploča, najčešće četvrtasta oblika, kojom se završava kapitel antičkog stupa; na njoj počiva arhitrav, odnosno ležaj luka. Postoji u raznovrsnim oblicima u bizantskom, romaničkom i gotičkom stilu, te klasicističkim inačicama, izvedenima iz antičkih uzora.

Citiranje:
abak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 27. 6. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=33>.