struka(e):

kućanski aparati, naprave, aparati i strojevi koji pomažu pri obavljanju kućanskih poslova; kadšto se nazivaju i bijelom tehnikom. Iako su se za te namjene od davnine rabila različita pomagala, pojava kućanskih aparata u današnjem smislu novijega je datuma, a povezana je s početcima šire primjene električne energije potkraj XIX. st. Prvi su se takvi aparati počeli industrijski proizvoditi početkom XX. st., a nakon II. svjetskog rata njihova je primjena doživjela procvat. Ušavši za razmjerno kratko vrijeme u mnoga kućanstva, bitno su olakšali kućanske poslove, povećavajući pritom standard i kvalitetu života, te pridonijeli promjeni položaja žene u suvremenoj obitelji i društvu. Danas je tržište kućanskih aparata vrlo razvijeno, a tehnički dotjerani proizvodi obično su u kompaktnoj izvedbi, ergonomični te jednostavni za uporabu. Većina ih je atraktivna izgleda, nerijetko i vrhunskog industrijskog oblikovanja, ali se zbog tržišne konkurencije katkad pojavljuju i proizvodi upitne svrhovitosti. Iako se sve veća pozornost posvećuje njihovoj ekonomičnosti i ekološkoj prihvatljivosti, za pogon kućanskih aparata uglavnom se rabi najprikladnija i najudobnija, no ne uvijek i najštedljivija, električna energija. Već prema namjeni, ta se energija najčešće uz pomoć elektromotora pretvara u mehaničku, odn. uz pomoć električnoga grijača u toplinsku energiju. Većina aparata opremljena je regulacijskim sklopom kojim se upravlja radom i odabire željeni učinak, a sve se češće izvodi kao mikroelektronički sklop. Veći aparati izrađuju se u standardiziranim dimenzijama kako bi se, kao samostojeći ili ugradbeni, mogli uklopiti u namještaj, dok se ostali izvode u kompaktnim kućištima kao prijenosni ili ručni (tzv. mali kućanski aparati).

Danas se kućanski aparati upotrebljavaju za čuvanje hrane na niskim temperaturama (hladnjak, zamrzivač); za pripremanje hrane termičkom obradbom, tj. kuhanjem i pečenjem (štednjak, kuhalo, pećnica, mikrovalna pećnica, roštilj) ili prženjem u masnoći (friteza), za prženje kruha, pripravu sendviča, espreso-kave ili filtar-kave, za kuhanje jaja, čaja ili riže, za zagrijavanje vode; za uklanjanje neugodnih mirisa (kuhinjski ventilator s pročišćivačem zraka – napa); za pomoć u pripremanju jela, npr. miješanje, sjeckanje (ručna ili stolna miješalica – mikser, univerzalni kuhinjski aparat), mljevenje kave ili mesa, cijeđenje voća i povrća, rezanje na ploške; za pranje posuđa (perilica posuđa); za pranje, sušenje i glačanje rublja (perilica i sušilica rublja, glačalo); za grijanje prostorija (npr. infragrijalica, kalorifer), ventilaciju i klimatizaciju (ventilator, klimatizator); za grijanje potrošne vode (bojler); za čišćenje prostorija (usisivač prašine); za održavanje osobne higijene i njegu tijela (brijaći aparat, sušilo za kosu – fen, električna četkica za zube).

Štednjak može biti električni, plinski ili kombinirani, a obično je opremljen s tri, četiri ili šest električnih grijaćih ploča ili plinskih plamenika za kuhanje te pećnicom za pečenje. Električne grijaće ploče izrađuju se od željeznog lijeva, s gornje strane ravnog, a s donje orebrenoga, kako bi se među rebrima smjestile u spiralu uvijene i keramikom obložene žice električnog otpornika. U novije se doba grijaće spirale, mjesto u grijaće ploče, ugrađuju u jedinstvenu keramičku ploču. Električna pećnica ima grijače iznad gornje i ispod donje stijenke, a vrlo često i infragrijač za prženje, ugrađen ispod gornje stijenke, te ražanj s elektromotorom. Kod ugradbenih štednjaka grijaće su ploče odvojene od pećnice, a kadšto se izvode i kao zasebni kućanski aparati (kuhala i samostojeće pećnice).

Mikrovalna pećnica nema grijač, nego se toplinski učinak postiže u promjenljivom elektromagn. polju, pri čemu se dio energije polja titranjem čestica, pa tako npr. i čestica sastojaka hrane, izravno pretvara u toplinu (→ dijatermija). Takve su pećnice ekonomičnije od klasičnih, a pripremanje je hrane u njima kraće. Prodor elektromagn. valova iz pećnice sprječava metalna reflektirajuća obloga, a ravnomjerno zagrijavanje hrane obično se postiže njezinim okretanjem na pokretnome podnožju.

Perilica rublja stroj je za pranje, a kadšto i sušenje rublja; potpuno automatski obavlja različite radnje: uzimanje i zagrijavanje vode, pretpranje, uzimanje deterdženta i omekšivača, pranje, ispiranje, cijeđenje. Osnovu perilice čini bubanj, u koji se kroz brtvljena vratašca umeće rublje, što se okretanjem bubnja trlja i gnječi te tako, uz djelovanje vodene otopine deterdženta, i pere. Uz povećani broj okretaja bubnja rublje se iscjeđuje (centrifugiranje). Radom perilice, tj. pogonskim elektromotorom, elektromagn. ventilima, pumpama, grijačem, tlačnim regulatorom i dr., upravlja programator, elektronički ili elektromehanički uređaj, namještanjem kojega se, već prema vrsti rublja i stupnju onečišćenja, prije pranja odabire slijed radnih operacija (program). Danas se neke perilice opremaju ventilatorom i grijačem, pa se u njima oprano rublje suši strujom toploga zraka; za sušenje se primjenjuju i namjenski strojevi, sušilice rublja.

Glačalo za rublje sastoji se od ploče izrađene od poliranog aluminija ili čeličnoga lima, katkad prevučene slojem teflona, koju zagrijava el. grijač. Već prema odabranoj temperaturi glačanja, termostatski regulator uključuje i isključuje grijač. Danas je glačalo najčešće opremljeno i malenim spremnikom za vodu, kojom se rublje vlaži izravno, štrcanjem kroz mlaznicu, ili se voda zagrijava i para ispušta kroz niz otvora u ploči.

Bojler (engl. boiler) se izvodi kao niskotlačni ili visokotlačni spremnik s el. grijačem i termostatom za regulaciju temperature vode, odn. kao el. ili plinsko protočno grijalo koje, u trenutku kada se otvori slavina, vodu koja teče cijevima grije na željenu temperaturu.

Usisivač prašine aparat je pogonjen elektromotorom, koji uz pomoć sisaljke na svojem ulaznom dijelu stvara snažnu struju zraka kojom uvlači čestice prašine i skuplja ih u vrećastom filtru.

Citiranje:

kućanski aparati. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kucanski-aparati>.