struka(e):

svjetleća dioda (LED, akronim od engl. Light Emitting Diode), poluvodička dioda koja pretvara električni signal u optički. Emitira elektromagnetsko zračenje prema načelu elektroluminiscencije, tj. spontane emisije svjetlosti uzrokovane rekombinacijom nosilaca električnoga naboja (elektrona i šupljina). Iznimno je energetski učinkovita jer većinu električne energije pretvara u svjetlost, a vrlo mali dio gubi se u obliku topline.

Svjetleće diode izrađuju se od galija, arsena i fosfora i dr., a različiti materijali emitiraju svjetlost različitih valnih duljina.

Primjenjuje se najčešće kao indikator, npr. na komandnim i signalnim pločama uređaja i strojeva ili kao alfanumerički pokazivač na zaslonima džepnih kalkulatora, pametnih mobitela, zatim za ukrasno osvjetljenje te u industriji zabave, za signalnu rasvjetu za bicikle, automobilska svjetla, kao element za daljinski prijenos signala u upravljačkim krugovima, npr. kod televizorskih daljinskih upravljača. Veliko područje primjene ima i u optičkim komunikacijama, gdje služi za prijenos informacija na kraće udaljenosti multimodnim optičkim vlaknom.

Citiranje:

svjetleća dioda. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/svjetleca-dioda>.