TRAŽI DALJE:
STRUKE:

zodijak

ilustracija
ZODIJAK

zodijak (grč. ζῳδιαϰός, od ζῴδιον: životinjica; lik) (životinjski pojas), područje nebeske sfere sa zviježđima kroz koja prolazi ekliptika. Sastoji se od 13 zviježđa (prema granicama zviježđa kako ih je 1930. definirao međunarodni astronomski savez IAU): Ovan, Ribe, Vodenjak, Jarac, Strijelac, Zmijonosac, Škorpion, Vaga, Djevica, Lav, Rak, Blizanci i Bik. Područjem se gibaju Mjesec i planeti te mnogi planetoidi. Najstariji poznati zodijak potječe od babilonskih astronoma iz VII. st. pr. Kr. Zodijak je služio kao prvi koordinatni sustav za bilježenje nebeskih pojava. U zviježđu Ribe nalazi se proljetna točka, a u zviježđu Djevice jesenska točka.

U astrologiji je zodijak podijeljen na 12 jednakih dijelova, znakova nazvanih kao zviježđa kroz koja prolazi ekliptika, bez Zmijonosca. Astrolozi pretpostavljaju da gibanje planeta, Sunca i Mjeseca zodijakom i njihov položaj u trenutku rođenja utječe na ljudsku sudbinu, što im služi za proricanje događaja.

Citiranje:
zodijak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 10. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=67367>.