struka(e): sport | strojarstvo | vojna tehnika
ilustracija
MASKA, plinska zaštitna maska
ilustracija
MASKA, ronilačka maska
ilustracija
MASKA, zaštitna laboratorijska maska
ilustracija
MASKA, zaštitna varilačka maska

zaštitna maska, maska koja štiti lice ili dio lica od otrovnih plinova, prejake svjetlosti, iskara i užarenih kovina, mehaničkih ozljeda i drugoga; rabi se u vojsci, istraživačkim laboratorijima, radionicama, industrijskim pogonima, rudnicima, športu i drugdje.

Tako se, primjerice, pri zavarivanju rabi zaštitna varilačka maska, koja se sastoji od štitnika s prozorčićem od obojena stakla, a može biti izvedena kao naglavna ili ručna.

U vojništvu, plinska zaštitna maska štiti dišne organe i putove, lice i oči od djelovanja bojnih otrova, bioloških agensa i radioaktivnih čestica. Prvi je put uporabljena u I. svjetskom ratu 1915. Sastoji se od obrazine, filtra i vrpci za pritezanje. Obrazina je kod većine suvremenih maski načinjena od dva sloja: vanjskoga sloja od butilne gume, koja je izdržljiva i otporna na bojne otrove, te unutarnjeg sloja od silikonske gume, koja se dobro prilagođuje licu i ne nadražuje kožu. Na obrazini se nalaze otvori za oči pokriveni staklom ili drugim prozirnim materijalom. Filtar zaštitne maske ima protuaerosolni sloj za zadržavanje čestica aerosola te sloj aktivnog ugljena za adsorpciju štetnih tvari, čime se uklanja opasnost od većine suvremenih bojnih otrova (živčani, kožni). Protiv nekih otrova (fozgen, cijanovodična kiselina, klorcijan) učinkoviti su tek dodatni slojevi koji djeluju na principu kemisorpcije i katalitičke adsorpcije. Suvremene zaštitne maske otporne su na visoke i niske temperature, kemikalije, mehanička oštećenja, pogodne su za dugotrajno nošenje bez nadraživanja kože lica, a mogu imati ugrađene sustave za uzimanje tekućine bez skidanja maske, za izravnu ili radiokomunikaciju, protiv zamagljivanja, zasljepljivanja, ultraljubičastoga zračenja i dr.

U športu, vratar u hokeju na ledu, na travi i na koturaljkama te hvatač u bejzbolu nose na licu plastičnu ili žičanu masku radi zaštite od mogućeg udarca pločice (pak), odnosno tvrde lopte, u mačevanju maska s gustom čeličnom mrežom ili od prozirne neprobojne plastike štiti lice i uši od uboda i udarca, a u motokrosu i spidveju (engl. speedway) maska služi kao zaštita od zemlje, blata, pijeska i sl.

Ronilačka maska dio je opreme za gledanje pod vodom; rabi se pri podvodnim radovima, istraživanjima, podvodnom ribolovu, športskom ribolovstvu i sl. (→ maska)

Citiranje:

zaštitna maska. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/zastitna-maska>.