struka(e): kemija
Bawendi, Moungi Gabriel
američki kemičar francusko-tuniskoga podrijetla
Rođen(a): Pariz, 15. III. 1961.

Bawendi (Baouendi) [bọu'ǝndi], Moungi Gabriel, američki kemičar francusko-tuniskoga podrijetla (Pariz, 15. III. 1961). Sin tuniskoga matematičara Salaha Baouendija koji je predavao na francuskim i američkim sveučilištima; 1976. s obitelji se preselio u SAD. Diplomirao je na Harvardovu sveučilištu (1983) i doktorirao kemiju (1988) na Sveučilištu u Chicagu. Radio je u poduzeću AT&T Bell Laboratories u Murray Hillu (1988–90). Od 1990. radi na Massachusetts Institute of Technology (MIT), od 1996. kao profesor.

Bavi se dobivanjem kvantnih točaka (engl. quantum dots, QD), poluvodičkih čestica veličine svega nekoliko nanometara. Te čestice imaju optička i elektronička svojstva različita od krupnijih čestica iako su načinjena od istog materijala, a mogu emitirati bilo koju boju svjetlosti jednostavnom promjenom veličine. Pokazao je da je moguće precizno i učinkovito upravljati sintezom i svojstvima takvih materijala nanometarskih veličina u uobičajenim laboratorijskim uvjetima. Istražujući otapala, utjecaj temperature, razne supstrate, te poznavajući mehanizme rasta kristala, otkrio je postupak kojim je na jednostavan i ponovljiv način u dovoljnoj količini dobio kvantne točke pravilne strukture i površine (monodisperzne). Osim u proizvodnji tehnološki napredne elektronike (televizori s tehnologijom quantum dot light-emitting diode, odnosno QLED), rabe se u medicinskoj dijagnostici, kao biljezi u biokemiji i biomedicinskim istraživanjima, u području uporabe Sunčeve energije i dr.

Suosnivač je američkog poduzeća Lumicell (2008). Zajedno s Louisom Eugeneom Brusom i Alexeiem Ivanovichem Ekimovim dobio je 2023. Nobelovu nagradu za kemiju za otkriće i razvoj kvantnih točaka. Član je Američke akademije umjetnosti i znanosti (od 2004) i američke Nacionalne akademije znanosti (od 2007).

Citiranje:

Bawendi, Moungi Gabriel. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 15.7.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bawendi-moungi-gabriel>.