STRUKE:

Moivre, Abraham de

Moivre [mwa:vʀ], Abraham de, francuski matematičar (Vitry-le-François, 26. V. 1667London, 27. XI. 1754). Studirao matematiku i fiziku u Parizu, a 1687. zbog vjerskih progona hugenota prebjegao u Englesku, gdje je, među ostalima, surađivao i s Isaacom Newtonom i Edmondom Halleyem. Pridonio razvoju analitičke trigonometrije, teorije vjerojatnosti i aktuarske matematike (zakon adicije i multiplikacije, funkcije izvodnice vjerojatnosti, normalna raspodjela).

Prvi je upotrijebio integral vjerojatnosti u obliku:

Moivre Abraham de.jpg

Izveo je tzv. Stirlingovu formulu za aproksimativno izračunavanje vrijednosti faktorijela:

Stirling James.jpg.

pogrešno pripisanu Jamesu Stirlingu.

Izveo je formulu za potenciranje i korjenovanje korjenovanje zbroja trigonometrijskih funkcija (cos x + isin x)n = cos(nx) + isin(nx), gdje je i imaginarna jedinica, x realni broj a n prirodni broj. Formula omogućava da se kompleksni broj napisan u polarnom koordinatnom sustavu z = r(cos x + isin x), jednostavno potencira i korjenuje, primjerice zn = rn(cos nx + isin nx).

Izveo je formule za potenciranje zbroja i razlike hiperbolnih funkcija:

(cosh x ± sinh x)n = cosh nx ± sinh nx.

Prvo svoje djelo o vjerojatnosti objavio je kao članak na latinskom (1711) da bi ga poslije proširio u knjigu Nauk o vjerojatnosti (The Doctrine of Chances, 1718). Godine 1730. napisao je drugo važno djelo, Analitičku zbirku (Miscellanea analytica). Bio je član Royal Society od 1697.

Citiranje:
Moivre, Abraham de. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 7. 2. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=41544>.