TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Saturn

ilustracija
SATURN, planet

Saturn, šesti planet po udaljenosti od Sunca, vidljiv sa Zemlje prostim okom i zato poznat od davnine. Najmanje je gustoće i s najvećim prstenom, drugi po masi u Sunčevu sustavu. Po izduljenoj kružnoj putanji (ekscentricitet 0,0565) obiđe Sunce za 29,5 godina na srednjoj udaljenosti 9,554 astronomskih jedinica. Okrene se oko svoje osi za 10,65 sati. Blagog je sjaja (albedo 0,499) obiđe Sunce za 29,5 godina na srednjoj udaljenosti 9,554 astronomskih jedinica. Okrene se oko svoje osi za 10,65 sati. Blagog je sjaja (albedo 0,499).

Tijelo mu je znatno splošteno (ekvatorski promjer 120 536 km, polarni promjer 108 728 km). Masa mu je 95 puta veća od Zemljine. Jedini je planet kojega je gustoća manja od gustoće vode (687 kg/m³). Sastoji se pretežno od vodika i helija. Nema čvrstu površinu. Ispod plinovite atmosfere prostire se sloj molekularnoga vodika s nešto zamrznute tvari (u kojoj ima tragova metana, amonijaka i dr.), zatim sloj metalnoga vodika, te središte sa stjenovitom jezgrom. Temperatura je u središtu vrlo visoka (12 000 K), pa je to Saturnov izvor energije usporediv s energijom koju prima Sunčevim zračenjem; temperature oblačnoga sloja iznosi –130 °C, dok bi temperatura samo zbog doprinosa Sunčeva zračenja bila –170 °C.

U atmosferi se primjećuju svjetliji i tamniji oblaci usporedni s ekvatorom, manje istaknuti nego kod Jupitera, jer se, zbog niže temperature, stvaraju bliže središtu planeta. Među oblacima se opažaju vrtlozi, kao Velika bijela pjega. Infracrveno zračenje otkriva topliji polarni vrtlog, tzv. vruću pjegu. Brzina vjetra iznosi do 500 m/s. U ekvatorskom području planet se vrti s periodom od 10 h 14 min, a središte se, prema podatcima prikupljenima uz pomoć radiovalova, vrti s periodom od 10 h 39 min 22 s. Saturn ima prostrano magnetsko polje, kojega je magnetski moment 600 puta veći od Zemljina, a magnetska indukcija na površini iznosi oko 50 μT.

Oko Saturna zabilježena su 82 prirodna satelita, a najveći jesu: Titan, Reja, Japet, Diona, Tetija, Enkelad, Mimant, Hiperion, Feba, Jan, Epimetej, Prometej i Pandora. Osim satelita, u ravnini Saturnova ekvatora kruži golem broj satelitskih čestica, koje čine koncentrične prstene. Saturnov je prsten prvi vidio Christiaan Huygens 1655. Glavni se dio prstena, promjera 275 000 km, dijeli na prsten A (vanjski) unutar kojega je Enckeova pukotina i prsten B (srednji), između kojih je Cassinijeva pukotina, te prsten C (unutarnji). Prsten D nalazi se najbliže planetu, dok se dalje od glavnoga dijela nalazi tanak prsten F (sastavljen od vrpca), širi prsten G i najširi E, usred kojega se giba satelit Enkelad. Debljina je glavnoga dijela prstena 1 km. Čine ga uglavnom ledene i manje često stjenovite čestice, volumen kojih se kreće od praha pa do tijela metarskoga promjera. Na oblik i dijeljenje prstena utječu sateliti svojom gravitacijom.

Saturn su istraživale svemirske letjelice Pioneer 11 (1979), Voyager 1 (1980), Voyager 2 (1981), a umjetnim satelitom postala je svemirska letjelica Cassini, u srpnju 2004. i slala je podatke i fotografije Saturna, njegovih prstena i satelita do rujna 2017. kada je usmjerena u Saturnovu atmosferu.

Citiranje:
Saturn. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 16. 8. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=54704>.