TRAŽI DALJE:
STRUKE:

teorija igara

teorija igara, grana moderne matematike koja se bavi matematičkom formalizacijom i analizom procesa odlučivanja više racionalnih osoba u uvjetima njihovih usuglašenih interesa, konflikta ili djelomičnoga konflikta interesa, kao i u okolnostima rizika i neizvjesnosti.

Osobito je važna u ekonomiji, a također u sociologiji, politologiji i psihologiji. Igra je ukupnost pravila koja povezuju racionalne igrače, strategije i isplate. Naziv je posljedica utemeljenja teorije na stvarnim igrama (poker, bridž, dama, šah i dr.). Za cjelovitu teoriju važne su druge grane matematike kao što su npr. teorija vjerojatnosti, kombinatorika te matematičko programiranje.

Osnivači su teorije igara Émile Borel, Adolf Abraham Fraenkel, Oskar MorgensternJohn von Neumann i Ernst Zermelo. Razvijali su je i dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Robert John Aumann, Leonid Hurwicz, Eric Stark Maskin, Roger Bruce Myerson, John Forbes Nash, Reinhard Selten. (→ igra; nashova ravnoteža)

Citiranje:
teorija igara. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 9. 12. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=60878>.