STRUKE:

matične stanice

matične stanice, stanice koje su sposobne pretvoriti se (diferencirati se) u više od 200 tipova ili razvojnih stadija stanica u odraslom ljudskom organizmu; dijele se na zametne i somatske matične stanice. Zametne matične stanice nalaze se u blastocisti zametka, a somatske matične stanice u tkivima odraslog organizma, među drugim diferenciranim stanicama. Zametne su somatske stanice pluripotentne, tj. mogu stvarati različita tkiva pretvorbom u sve vrste za to potrebnih stanica. Somatske matične stanice popravljaju oštećenja u tkivima, zamjenjujući uništene stanice, ali im je mogućnost pretvaranja u druge tipove ograničena samo na stanice onih tkiva iz kojih potječu, tj. nisu više pluripotentne.

Svojstvo pretvaranja u različite tipove stanica omogućuje uporabu matičnih stanica za liječenje oštećenja obnavljanjem s pomoću stanica. U koštanoj srži odraslih osoba matične stanice poznate su kao matične krvne stanice. Od njih nastaju sve stanice krvi (eritrociti, leukociti, trombociti). Danas se one, poput presađivanja koštane srži, koriste za obnovu krvotvornoga sustava uništenog intenzivnom kemoterapijom pri liječenju hematoloških i drugih malignih bolesti.

U mnogim laboratorijima širom svijeta matične stanice uzimaju se iz zametka u stadiju blastociste, kada je on star 5 do 7 dana i sastoji se od 60 do 100 stanica. No zametak pri tome umire, pa ta činjenica potiče pitanje je li takav postupak etičan i dopustiv. Vlastite matične stanice i one od drugih (neidentičnih) davatelja koriste se kao presadci. U svijetu postoje banke krvi iz pupkovine (koja je vrlo bogata matičnim stanicama), u koje roditelji tek rođenog djeteta mogu pohraniti na čuvanje djetetovu pupčanu krv, pa ono može kasnije tijekom života u slučaju potrebe koristiti svoje matične stanice.

Somatske matične stanice teže se prikupljaju i usmjeravaju od zametnih matičnih stanica. Smatra se da su ograničena potencijala i da ih je teže održati u staničnoj kulturi. Intenzivno se istražuje kako da se razvoj somatske matične stanice usmjeri u diferencirane stanice, koje bi bile funkcionalne nakon presađivanja u živi organizam. Pretpostavka da bi kod presađivanja matične stanice mogle nekontrolirano rasti i stvarati tumore, na životinjskim modelima do sada nije potvrđena.

Citiranje:
matične stanice. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 7. 7. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=39441>.