TRAŽI DALJE:
STRUKE:

njihalo

ilustracija
NJIHALO, slijeva nadesno: matematičko, fizikalno i torzijsko

njihalo, tijelo koje se njiše oko ravnotežnoga položaja. Njihanje mogu izazvati gravitacijska sila, elastična sila, električna sila, magnetska sila i dr.

Matematičko njihalo je materijalna točka ovješena o nerastegljivu nit bez mase. Za male amplitude, period titranja ovisi o ubrzanju sile teže g i o duljini niti l na koju je masa ovješena: T = 2π  l/g .

Fizikalno njihalo tijelo je koje se njiše oko čvrste točke koja se ne podudara s težištem. Izvedeno iz položaja ravnoteže, fizikalno njihalo počinje se njihati pod utjecajem vlastite težine. Period titranja ovisi o težini tijela, udaljenosti između težišta i ovjesišta i o momentu inercije s obzirom na ovjesište.

Reducirana duljina fizikalnoga njihala duljina je niti matematičkoga njihala koje bi imalo period kao određeno fizikalno njihalo.

Torzijsko njihalo tijelo je ovješeno o nit koje se periodički uvrće (rotira) u ravnini okomitoj na nit zbog elastične sile niti. Za male amplitude gibanje je harmonijsko.

Gibanje njihala prvi su proučavali Galileo Galilei i Léon Foucault. (→ foucaultovo njihalo)

Citiranje:
njihalo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 20. 1. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=44501>.