struka(e):
Yonath, Ada
izraelska biokemičarka i kristalografkinja
Rođen(a): Jeruzalem, 22. VI. 1939.

Yonath [jona't], Ada, izraelska biokemičarka i kristalografkinja (Jeruzalem, 22. VI. 1939). Diplomirala kemiju 1962. te magistrirala biokemiju 1964. na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, a doktorirala rendgensku strukturnu kristalografiju 1968. u Weizmannovu znanstvenom institutu u Rehovotu. Usavršavala se u SAD-u (1969–70) na Sveučilištu Carnegie Mellon u Pittsburghu i Massachusettskom tehnološkom insitutu (MIT) u Cambridgeu. Od 1970. radi u Weizmannovu znanstvenom institutu, gdje je osnovala prvi izraelski kristalografski laboratorij; na tom je institutu od 1988. profesorica strukturne biologije, a od 1989. ravnateljica Istraživačkoga centra za biomolekularne strukture i komplekse Helen i Milton A. Kimmelman. Također je vodila istraživačku skupinu u Institutu »Max Planck« za molekularnu genetiku u Berlinu (1979–84) te predavala i nadgledala istraživanja na nekoliko drugih akademskih institucija u Izraelu, Njemačkoj i SAD-u.

Isprva se bavila određivanjem strukture kolagena i lizozima, a potom istraživanjem podrijetla, strukture i funkcije ribosoma. Prva je otkrila način kako poredati ribosome u kristalne forme pogodne za analizu rendgenskim zrakama (1980), što je do tada bio velik izazov zbog njihove nestabilne i složene prirode, te je postupno unaprjeđivala tehnike kristalizacije i rendgenske strukturne analize ribosoma. Rabila je ekstremne uvjete pri temperaturama od približno –195 °C te je zaslužna za otkriće metode nazvane kriobiokristalografija, koja uključuje primjenu kristalografskih metoda na biološke makromolekule pri kriogenim temperaturama. Prva je dobila kristale manje podjedinice ribosoma iz bakterije Thermus thermophilus koji daju difrakcijski uzorak pri visokoj rezoluciji, što je omogućilo određivanje položaja pojedinih atoma. Pridonijela je razumijevanju procesa prijevoda genetičke informacije iz glasničke RNA u proteine (→ translacija), koji se odvija u ribosomima. Otkrila je ribosomski izlazni tunel kroz koji izlaze novosintetizirani polipeptidi (2003) te mnoge druge karakteristične elemente u strukturi ribosoma. Budući da su bakterijski ribosomi česta meta antibiotika, otkrivši mehanizme vezanja i djelovanja nekih antibiotika otvorila je put proizvodnji novih antibiotika. Za istraživanje strukture i funkcije ribosoma 2009. je, s Venkatramanom Ramakrishnanom i Thomasom A. Steitzom, dobila Nobelovu nagradu za kemiju. Članica je Izraelske akademije prirodnih i humanističkih znanosti (od 2000) te američke Nacionalne akademije znanosti (od 2003).

Citiranje:

Yonath, Ada. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/yonath-ada>.