TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Hookeov zakon

Hookeov zakon [huk~] (po Robertu Hookeu), fizikalni zakon koji opisuje ovisnost promjene oblika čvrstoga tijela o djelovanju vanjske sile: opterećenjem izazvano naprezanje σ tijela u obliku štapa ili žice razmjerno je relativno malenoj deformaciji ε, odnosno σ = Εε. Faktor razmjernosti E je modul elastičnosti i karakterističan je za pojedini materijal.

Hookeov zakon za torziju tvrdi da je za male deformacije moment sile koji uzrokuje uvijanje niti razmjeran kutu θ za koji se nit uvila, dakle: M = κθ, gdje je κ torzijska konstanta koja ovisi o svojstvima niti.

Nakon prestanka djelovanja vanjske sile čvrsto tijelo se vraća u prvobitan oblik, što se može objasniti povratkom molekula, atoma ili iona koji čine čvrsto tijelo u ravnotežne položaje. Do određene granice naprezanja Hookeov zakon može se primijeniti na većinu konstrukcijskih materijala. Za složenija opterećenja tijela različitih oblika rabi se Hookeov zakon u poopćenom obliku, koji se izražava s više skalarnih linearnih jednadžbi.

Citiranje:
Hookeov zakon. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 23. 3. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=26102>.